Na Zlaté cestě

Pět dní v Čechách a Bavorsku
Kategorie: 5 dnů
Zaměření: Pěší
Náročnost: 2/5
Ke stažení: Mapa
Balíček č.: 502

Dovolená v Čechách nebo v zahraničí? Můžete mít oboje!
Tachovsko a Bavorské příhraničí jsou báječným místem pro aktivní i relaxační dovolenou. Tento turistický balíček Vám nabízí to nejlepší z příhraničního regionu v západních Čechách. Vyrazte do přírody k nejstaršímu kamennému hradu v Čechách, nebo na sebe nechte dýchnout tichou atmosféru kláštera v Kladrubech, zažijte středověk v nedalekém německém městečku Bärnau, zrelaxujte v radonových lázních, nebo se nechte zlákat toulkami blahodárnou přírodou. Tahle nabídka je plná míst, která stojí za to navštívit. 

Tento turistický balíček Vám nabízí ucelenou možnost aktivního prožití 5 dnů v Česko-Bavorském příhraničí, v místech propojených historickou Zlatou cestou z Prahy do Norimberku.

Vydejte se po navržené trase, dotkněte se historie, objevujte nová místa a nechte se okouzlit výhledy do mnohdy téměř nedotčené krajiny.

Manuál ke stažení mapy naleznete ZDE.

Tento návrh představuje trasu rozvrženou do 5 dnů. Trasa je určena pro pěší turisty s možností využití osobního automobilu.

Výchozím bodem všech turistických balíčků je město Tachov. Trasy jsou doporučené, změny provádějte na základě vlastního uvážení a svých fyzických možností.

KONSTANTINOLÁZEŇSKO

Délka této trasy: pěší 9/14 km Obtížnost: 2/5 Časová náročnost: 3/6 hod.

PROČ TUDY JET?

První etapa představuje cestu autem z Tachova do Konstantinových Lázní přes Bezdružice. V přízemí Bezdružického zámku je otevřena restaurace, v níž se můžete občerstvit před druhou etapou výletu.

Ta představuje pěší výlet po okolí Konstantinových Lázní. Naučná stezka Ke Studánce Lásky je příjemnou procházkou v čisté přírodě. Zájemci si mohou trasu prodloužit o Naučnou stezku Hradišťský vrch, která v několika místech otevírá překrásné výhledy do krajiny.

Při zpáteční cestě (etapa č.3) se můžete zastavit ve Dvoře Krasíkov. Narazíte zde nejen na možnost občerstvení a prohlídky zvířátek, ale zároveň je zde možnost ubytování. Naproti tomuto místu je to co by kamenem dohodil na vrch Krasíkov, kde se tyčí pozůstatky hradu Švamberk. 

ZAJÍMAVÁ MÍSTA NA TRASE A V OKOLÍ:

STŘÍBRSKO

Délka této trasy: 80 km Obtížnost: 1/5 Časová náročnost: 6 hod.*

PROČ TUDY JET?

První zastávkou této trasy je Klášter v Kladrubech. Toto duši uklidňující místo Vás jistě ohromí svou krásou. Dominantou areálu je barokně gotický kostel Nanebevzetí Panny Marie, sv. Wolfganga a sv. Benedikta. V areálu kláštera je restaurace, kde se můžete občerstvit před přejezdem do nedalekého Stříbra.

Ve Stříbře je mnoho zajímavostí, které si zaslouží Vaši návštěvu. My vybrali Městské muzeum zaměřené na hornictví a geologické obory, které jsou pro Stříbro typické. Pokud nemáte chuť na muzejní prohlídku, ve vstupních prostorách je situováno infocentrum, kde vám rádi nabídnou jiná zajímavá místa ve městě. Pozornost věnujte i kulturní památce - renesanční městské radnici. Každou hodinu rozezní náměstí zvonkohra umístěná v barokní báni této stavby.

Ze Stříbra vyjeďte směrem na Planou. Odbočkou v Těchlovicích se dostanete do malé obce Svojšín. Zde můžete navštívit krásný zámek s překrásnými zahradami. Kousek od zámku vede naučná stezka Skalní defilé u Svojšína. Na jejím konci Vás překvapí dechberoucí vyhlídka do údolí.

Cestou ze Svojšína doporučujeme zastávku v Černošíně. Městečko nabízí prohlídku milého muzea plného místní historie a tradic. Necelé 2 km odtud, se po turistickém značení dostanete k romantické zřícenině hradu Volfštejn. Přes město Planá se lze vrátit do Tachova.

ZAJÍMAVÁ MÍSTA NA TRASE A V OKOLÍ:

OKOLÍ TIRSCHENREUTHU

Délka této trasy: 84 km Obtížnost: 1/5 Časová náročnost: 7 hod.*

PROČ TUDY JET?

Tato trasa je zaměřena na relax a pohodu na Vašich cestách. Užívejte si nevšedních zážitků a rozmazlujte se. Z Tachova vyjeďte do německého města Neualbenreuth. Zde se nacházejí Sibyliny lázně, jejichž léčivá voda dlouhodobě tlumí bolest, pozitivně působí na krevní tlak, podporuje prokrvení, posílí Vaše srdce a odbourává fyzickou a psychickou zátěž organismu. Zdejší prameny obsahují vzácný radon, minerály a oxid uhličitý. Naprostý klid zajistí i skutečnost, že dětem a mládeži do 14 let je vstup do wellness areálu zakázán.

Až skončíte s rozmazlováním v lázních, přejeďte do německého Tirschenreuthu. Parkovišť je ve městě hned několik, stačí si jen vybrat a poté se vydejte na nenáročnou procházku místním Fischhofparkem. Prohlédnout si můžete i Museumsquartier, kde je mnoho k vidění pro mladé i starší zájemce. Čeká na vás mnoho vzrušujících témat, jako je tradiční rybníková ekonomika, mluvící ryby, historie města, výstavy porcelánu a betlémů, Plan-Weseritzer Heimatstube, výstava ikon a nejslavnější syn města, Johann Andreas Schmeller, zakladatel bavorské lingvistiky.

Po ochutnávce z tohoto báječného města byste rozhodně neměli minout další zastávku na trase, a to historický park v Bärnau. Jedná se o největší archeopark svého druhu na německy mluvícím území. Najdete zde přes 30 zrekonstruovaných budov z období středověku. Když budete mít štěstí, můžete zde potkat i dobové obyvatele, neboli dobrovolníky, kteří zde návštěvníkům zprostředkovávají živý dojem tehdejšího každodenního života.

Po tomto příjemném dni Vás čeká už jen cesta zpět do Tachova a odpočinek na další den.

ZAJÍMAVÁ MÍSTA NA TRASE A V OKOLÍ:

BAVORSKÉ PŘÍHRANIČÍ

Délka této trasy: 83 km auto + 9 km pěší Obtížnost: 3/5 Časová náročnost: 8-9 hod.*

PROČ TUDY JET?

Kdo by nebyl zvědavý na přírodní rezervaci, které se poutavě přezdívá moře skal. K první chráněné přírodní rezervaci v Horním Falcku se lze dostat po žluté turistické značce z kempu Gollwitzerweiher. Zaparkovat lze i na parkovišti o kousek dál. Díky své idylické poloze a mohutným žulovým blokům je Doost oblíbeným výletním cílem. 

Trasa pokračuje do města Flossenbürg, kde můžete navštívit rozsáhlé pozůstatky stejnojmenného hradu. Další zastávka se nachází v tichém ústraní rozlehlé lesní přírody ve středisku pro sport a volný čas Silberhütte. Odsud vás čeká dvou a půl kilometrová procházka k rozhledně Havran, která stojí již na českém území v těsné blízkosti státní hranice. Na vrcholu jedinečné rozhledny se nezapomeňte vyfotografovat prostřednictvím fotopointu a poté si fotku stáhnout dle přiloženého manuálu. 

ZAJÍMAVÁ MÍSTA NA TRASE A V OKOLÍ:

BORSKO

Délka pěší trasy: 69 km Obtížnost: 1,5/5 Časová náročnost: 3 - 4 hod.*

PROČ TUDY JÍT?

Hráli jste si jako malí na rytíře a princezny? Potom je tato trasa právě pro Vás. Kdo by neměl rád hrady a zámky? Nazdobené komnaty a kulatá věž s vyhlídkou na celé "království" na vás čeká na Zámku v Boru u Tachova. Po prohlídce přejedete na Přimdu a vydáte se na pěší výšlap k zřícenině stejnojmenného hradu. Hrad Přimda je nejstarší kamenný hrad na území ČR. Na závěr tohoto výletu přejeďte do nedalekého rekreačního střediska Sycherák, kde si můžete odpočinout, vykoupat se v rybníce Chobot a samozřejmě se zde lze i občerstvit a případně ubytovat. 

ZAJÍMAVÁ MÍSTA NA TRASE A V OKOLÍ:

 

Pozn.: Odhady časové náročnosti započítávají potenciální občerstvovací zastávky a zastavení na vyhlídkových místech. Od skutečnosti se pak mohou lišit i o 2 hod. dle individuálního tempa.